Jesen u plišu

26.09.2019. Jesen/Zima

Bilo da ste još uvek na nekoj od plaža i ni ne razmišljate o jeseni ili ste se vratili svakodnevici I tražite najbolje načine I ideje da osvežite svoj jesenji garderober, iskreno se nadamo da će sve vas obradovati vest da ćete ubuduće na našem sajtu moći da pronadjete vrlo korisne I inspirativne savete kako da originalno obučeni, po sopstvenim merama, uz pomoć Bombaj textile, “krojite život po sopstvenim merama”.

Kako nam sa dolaskom jeseni dolaze hladniji dani, ali I tradicionalno veći broj svečanosti nego tokom leta, ne slučajno, želimo da vas insirišemo plišanim haljinama i drugim komadima odeće od pliša.

Pliš tkanina je materijal koji baš zbog specifičnog načina izrade ima prepoznatljiv baršunast izgled i čuvenu (čak I deci poznatu) mekoću na dodir.  Taj dodir nežnosti plišane igračke iz detinjstva nam daje osećaj nežnosti.

Pliš može biti pravljen kako od prirodnih materijala (svila, pamuk, vuna, lan, moher) tako I od sintetičkih (poliester, acetat). Prirodni pliš zbog načina izrade (posebno dok se ručno tkalo) spada u skuplje materijale. Smatra se da se počeo proizvoditi još u 8.veku u Bagdadu, da bi u 13.veku Kairo bio najveći svetski proizvođač ovog materijala, odakle je trgovačkim putevima stigao do Venecije I tako  proširio na celu Evropu.

Danas gotovo da ne postoji svetski modni dizajner koji u svojim kolekcijama nema haljine od pliša (odevne komade od pliša).

Simbolika ovog  materijala je raskoš, moć I bogatstvo. U istoriji je bio tkanina kraljeva I plemstva, nošena na dvorovima. Na prvi pogled, po izgledu i poreku, pliš se svrstava u elegantne materijale. Stepen elegancije se može povećati kombinovanjem sa čipkom ili svilenim komadima.

Istina je, medjutim, da pliš dobro pristaje uz svaki stil odevanja: kako uz elegantan I klasičan, tako i uz retro, moderan, sportski.

Za svečane prilike u kojima treba da zablistate kao i kod izbora večernjih toaleta pravi pogodak je haljina od plišau vašoj omiljenoj bolji. Efekat koji proizvodi je ravan onom koji je proizvela i na Moniki Beliči na premijeri Džejms Bonda.

Za svakodnevne casual i poslovne kombinacije u vašem garderoberu bio bilo dragoceno da se nadje sako od pliša koji možete kombinovati sa džinsom ili kožnim pantalonama.

Zbog raskoši koju ovaj materijal odaje, nema potrebe preterivati sa nakitom, naročito ako je cela kombinacija od pliša.

Zbog dvoslojnosti niti u izradi, prereporuka je da svoju odeću od pliša održavate hemijskim čišćenjem jer će tako najbolje zadržati baršunatost i sjaj.

Pliš na metar bilo koje boje možete naći u svim Bombaj radnjama. Cena pliš materjala u našim Bombaj radnjama je različita u zavisnosti od vrste da li je Pan Pliš ili Pliš Preliv.